Branko copic orlovi rano lete prepricano. Magareće godine lektira, Branko Ćopić 2019-01-09

Branko copic orlovi rano lete prepricano Rating: 9,6/10 1104 reviews

Orlovi rano lete

branko copic orlovi rano lete prepricano

Ali smisao ove raspetosti potpunije će biti saznat samo onda ako se navedeni citat posmatra i sa aspekta odgovora na pitanje postavljeno na kraju pripovetke: 1. Oni pomažu partizanima i otkrivaju im tajnu pećinu. Kad se pročula vijest o tome, okupili su se članovi upravnoga odbora konvikta te su im učenici, u odsutstvu prefekta, iskreno ispričali sve o tome kako ih prefekt kažnjava oduzimanjem hrane i ostale probleme, kojima su oni bili zgroženi. Tako su Jovanče i Stric upozorili Nikoletinu da njegovoj kući idu ustaše i tako mu pomogli da se na vreme sakrije. Vrebao je svaku priliku da tuče decu i vikao je na njih. Šta on čini da vrati učiteljicu? Dosetkom je reagovao na mane učitelja.

Next

Lektirko Prepričana Lektira za Osnovnu Školu

branko copic orlovi rano lete prepricano

Ćutke je i nepozvano išla za dječacima, posmatrala šta rade i kako se igraju, pronalazila ih je u ribarenju oko reke, u krađi lubenica, u potrazi za ptičjim gnezdima. Jovanče je znao da Nikoletina nije bacio svoju pušku, iako je bio razočaran zbog poraza i zauzimanja njihove zemlje. Već je pao mrak, a oni tako natovareni krenu u gaj. Kada ga je Lunja krenula milovati shvate da se pretvara. Ali znali su da jednoj sigurno neće moći pobjeći, Lunji.

Next

Orlovi rano lete

branko copic orlovi rano lete prepricano

Osnovnu školu zavrsava u rodnom selu nakon čega upusuje nižu realnu gimnaziju u Bihaću. Bio je siroče, kojeg su othranili stric i djed. Lazar mačak je bio omalen prgav dječak, uvijek spreman na svađu i tuču, nije se bojao ni starijih od sebe. Toga dana nije ništa bilo, ali ih je sutradan dočekao natpis na vratima kolibe da ih čeka veliko iznenađenje i da se paze. Reci ko od junaka ove priče najviše privlači tvoju pažnju i to obrazloži svojim rečima, ili pročitaj. Pošto on nije znao gde su, dogovoreno je da Lijan sutradan krene potražiti njihovo skrovište. Narednih dana dečaci su nastavili uređivati logor.

Next

Orlovi rano lete — Vikipedija, slobodna enciklopedija

branko copic orlovi rano lete prepricano

Trčala je prema gaju i slučajno upala u jamu u blizini pećine koju su otkrili Mačak i Jovanče pre neki dan. Pokazala se kao veran drug koji zna da čuva tajne i poštuje družinu. Krajem jeseni od četiri omladinske čete stvoren je Omladinski udarni bataljon. I ja zanijemim sav ustreptao od skrivene lopovske nade: — Možda bih ga nekako mogao dohvatiti?! Nisu željeli da im itko njuška i sazna za skrovište. Na kraju su ipak savladani, ali u njihovu odbranu staje Nikoletina Bursać, seoska delija, i spasava ih od kazne.

Next

Lektirko Prepričana Lektira za Osnovnu Školu

branko copic orlovi rano lete prepricano

Ucesnik je narodnooslobodilačke borbe od prvih dana. Pošto mu nisu dali da ju vodi u školu, pobegao je hajdučkoj skupini dečaka u logor Tepsija. Pomisliše da je to patuljak. Jednog dana ona je napravila metež u školi da bi dobila batine od učitelja i postala član družine. Stric se jednom izložio smrtnoj opasnosti. Pronašli su otvor kroz koji mogu da dođu na veliku strminu i odakle mogu da izađu.

Next

Orlovi rano lete (1966)

branko copic orlovi rano lete prepricano

Na uporno navaljivanje seljaka, učitelja Papriku povukoše iz škole, a u selo se ponovo vrati učiteljica Lana. Bio je to gaj o kojem su svi pričali kao o strašnom i tajanstvenom mjestu. To što pripadaju četi, svima je ulivalo nekakvu odvažnost i nisu se više bojali ići sami gajem po mraku. Spremala se prava ratna škola. Svi novi članovi morali su da polože zakletvu da neće da odaju logor ni četu. Zato su prvo izgradili kućicu za kujicu i kada su videli kako je lepa, odma su poželeli i oni jednu takvu.

Next

Orlovi rano lete

branko copic orlovi rano lete prepricano

Sutradan se Lazar vratio u gaj sa sekirom i kuburom bojeći se da je Strica pojeo onaj vuk što ga je sinoć čuo. Sutradan je i bilo onako kako je prikazano na početku priče. Opet se posvetio uništavanju crne knjige. No, nakon što je od strane prefektova zamjenika, profesora povijesti, izbavljen iz svinjca te nakon što je dobio novi nadimak, Bobo Gica, Bobo je postao prefektov miljenik. Ispluta on iza rijetka drveća na brijegu, blještav, nadomak ruke, tajanstven i nijem, zlatopera riba. .

Next

Orlovi rano lete lektira, Branko Čopić

branko copic orlovi rano lete prepricano

Drži u ruci praznu čašu i gleda za nama dvojicom: šale se, valjda, šta li. Lazar se čak nije bojao ni skrivene pećine koju je pronašao. Kada bi videli Ustaše sa brega Lisine samo je trebalo da zapale vatru i seljani će da budu obavešteni. Branko se prvo prisjetio svog prvoga odlaska u Bihać. Dječaci grade logor, donose od kuće razne starudije i alate i vrijedno rade.

Next